Polering av bil etter at du har vasket den gjør bilen fin og skinnende – og samtidig sørger du for at den holder seg ren og skinnende lengre. Jevnlig polering med polish og voks beskytter bilen mot smuss og ruskevær. Her får du de beste tipsene til hvordan du får bilen til å skinne. 

Du bør alltid starte med en skikkelig vask av bilen. Den skal være helt ren og tørr før du kan polere den. Les våre tips til en god bilvask. Smuss og støv kan ødelegge lakken, og hindrer poleringsmiddelet/voksen i å feste seg skikkelig. Dermed får du heller ingen skinnende bil. Sett gjerne bilen inne i en garasje eller på et skyggefullt sted før du begynner. Sett tape over gummi- og plastdeler for å ikke få misfarge på dem.

Mistet glans eller fått riper?

Har lakken mistet glansen, blitt oksidert eller har den fått riper? I så fall kan du starte med en skikkelig rubbing – et grovt poleringsmiddel som sliper ned ujevnheter i lakken og lager et godt grunnlag for neste steg. Hvis det bare er småriper eller lettere oksidering, kan du bruke et poleringsmiddel med svak slipeeffekt. 

Tips: Det finnes mange ulike varianter og merker med rubbing. Sjekk med ditt lokale verksted hvis du er usikker på hvilken rubbing som egner seg til bilen din. 

 

Poler ett område av gangen

Nå kommer vi til selve poleringen. Bruk en pusseklut og egnet poleringsmiddel som du gnir inn på små områder med sirkulerende bevegelser. Unngå gnikking, og pass heller på at du masserer inn middelet. Vær ekstra forsiktig rundt karosseriets ytterkanter, fordi lakken ofte er tynnere der. Det er lurt å fokusere på et område av gangen. Masser inn poleringsmiddelet og tørk godt av med en ren klut før du går videre til neste område.

Tips: Det går fortere hvis du bruker poleringsmaskin, og du kan jobbe på større områder av gangen. Pass på at du ikke presser for hardt, og at du tørker av hvert område før du går videre. 

 

Beskytt poleringen med voks

Når du er ferdig med selve poleringen, anbefaler vi å legge på beskyttende voks til slutt. Du kan velge mellom vanlig voks eller hurtigvoks til biler. Hurtigvoksen er enklere å påføre, men beskytter ikke bilen i like stor grad som vanlig voks.

Også her bør du jobbe på ett og ett område når du påfører voksen, ellers rekker voksen å stivne og bli flekkete. Spray eller stryk voksen på med en klut og tørk av med en annen, ren klut. Følg instruksjonene på forpakningen og sjekk hvor lang tørketid voksen har. 

Tips: Bruk gjerne mikrofiberkluter til å tørke av voksen. De kan vaskes og brukes igjen senere.

Sånn, nå er bilen din ren, polert og vokset – og klar for veien. Ta deg en kjøretur og gi deg selv en klapp på skulderen for at du nå har en skinnende, ren bil. 

Vi sees på veien!