Bilvask – slik gjør du bilen vårfin

Det norske klimaet sliter hardt på våre biler. Lakk og understell blir ikke bare utsatt for vekslende vær, men også veisalt, støv, grus og asfaltpartikler. Spesielt på vinteren og våren er bilen særlig utsatt, derfor er det lurt med hyppig bilvask for å unngå rustdannelser og unødvendig slitasje.

Hvis du skal vaske bilen selv er det best å bruke en vaskehall med olje- og fettutskillere som renser vannet før det renner ut. Skal du vaske bilen hjemme, anbefaler vi å sette bilen på en gressmatte eller på grus. Vær obs på at du ikke vasker i nærheten av vassdrag eller drikkevannsbrønner, ellers kan du risikere at miljøfarlige kjemikalier havner i drikkevannet.

Tips til en skånsom bilvask

Vasker du bilen selv, sørger du for at den får en skånsom behandling og som regel et bedre resultat enn i maskinvask. Her er våre beste tips for å lykkes med bilvasken.

– Begynn inne i bilen med å støvsuge gulv og matter. Vær nøye på å støvsuge bak pedalene slik at det ikke ligger igjen grus der.

– De fleste vaskehaller har egne børster til matter, men du kan fint bruke en vanlig skurebørste for å skrubbe mattene.

– Rengjør setetrekk med anbefalt rengjøringsmiddel. Her kan du lese vår anbefaling til rens av skinntrekk.

– Vask alltid vinyl og plast med rengjøringsmiddel som er egnet for materialet. Vær obs på at feil rengjøringsmiddel kan tørke ut plasten og gjøre den lettantennelig.

– Har bilen tredetaljer, kan du som regel rengjøre dem med vanlig møbelpolish.

Etter at du har gjort deg ferdig med bilens innside kan du gå videre ti lutsiden. Begynn å vaske nedenfra og arbeid deg oppover. Vi anbefaler at du bruker beskyttelsesutstyr, hansker og beskyttelsesbriller.

– Start med en skikkelig avfetting som du lar virke en stund. Vask både bilen og felgene. Her anbefaler vi også at du begynner nedenfra og oppover – bortsett fra felgene som du bør ta til slutt.

– VIKTIG! Hvis du har en ny eller nylakkert bil bør du vente med å vaske bilen de første tre dagene. Deretter kan du vaske bilen med kun vann – ingen sjampo eller rengjøringsmiddel og absolutt ikke høytrykksspyler. Ny lakk trenger ca. 60 dager på å hardne skikkelig.

– Etter 10-15 minutter er det tid for å skylle av avfettingsmiddelet. Bruk en høytrykksspyler med varmt vann til dette. Igjen – start nede og jobb deg oppover.

– Neste steg er å påføre bilsjampo. Bruk rene svamper, mye vann og skyll svampene ofte.

– Skyll av bilsjampoen med kaldt vann. Denne gangen er det best å starte øverst og jobbe seg nedover.

– Sørg for at alt skum fra sjampoen går bort før du kan tørke bilen med en silikonskrape eller et mykt pusseskinn.

Se der, nå er du ferdig med selve vasken. Hvis du vil beholde lakkens glans og motstandskraft, kan vi anbefale deg å vokse bilen. Det gjør du ved å stryke eller spraye voks på den tørre lakken, la det virke en stund og så kan du polere bort overflødig voks.

Husk bilglasset

Nå som bilen har fått en shine, er det viktig å huske på bilglasset. Både frontruten og de andre bilrutene trenger også litt pleie innimellom. Det er særlig viktig å få bort smuss og fett på frontruten som kan hindre sikten. Les gjerne vår artikkel Gode utsikter – behandle bilglasset for bedre sikt. 

Og du – husk at hvis du synes det blir for omfattende å vaske bilen selv, finnes det både maskinvask og profesjonelle bilvaskefirmaer som kan gjøre jobben for deg. Det viktigste er jo at du har en ren bil å kjøre rundt i (ikke hvem som gjør det). 

Vi sees på veien!